در گفتگو با «رهیاب» مطرح شد؛
التور در کمین خوزستانیها
معاون بهداشت خوزستان گفت: با توجه به پیشینه و سابقهای که مطالعات اپیدمیولوژیک نشان میدهد ما در دو مقطع بهار و پاییز با بیماری التور در خوزستان مواجه هستیم.
به گزارش شبکه اطّلاعرسانی «رهیاب»؛ فصل پاییز زمان اوج بسیاری از بیماریهای ویروسی است، عفونتهای ویروسی بهراحتی قابلانتقال هستند و میتوانند برای کودکان، افراد مسن، زنان باردار و افرادی که ضعف سیستم ایمنی بدن دارند، خطرناک باشند.
در خوزستان نیز، احتمال بروز دوباره پدیده تنگی نفس پاییزی که در سالهای اخیر با شیوع بیماریهای تنفسی مشاهده شده است وجود دارد؛ بهتبع دانشآموزان و والدین باید بهمنظور تسریع در بهبودی بیمار و جلوگیری از سرایت بیماری به دیگران نکاتی را رعایت کنند.
پژمان بختیارینیا در گفتگو مشروح با خبرنگار شبکه اطلاعرسانی «رهیاب» اظهار کرد: در فصل پاییز بیماریهای واگیردار گوارشی و تنفسی گاهی بیشتر از فصول دیگر سال ظهور و بروز میکنند، اما در خوزستان تفاوتهایی وجود دارد آن هم این است که افزایش بروز بیماریهایی چون آنفلوانزا از اواخر تابستان شکل گرفت و افزایش نسبی داشت و در ماه مهر روند کاهشی پیدا کرد.
وی افزود: اکنون که در آستانه پاییز قرار گرفتیم در استان خوزستان نگران وبای التور هستیم که اصطلاحاً از آن بهعنوان پیک پاییزه التور در خوزستان یاد میشود با توجه به پیشینه و سابقهای که مطالعات اپیدمیولوژیک نشان میدهد ما در دو مقطع بهار و پاییز با این بیماری مواجه هستیم.
معاون بهداشت خوزستان گفت: التور «وبا»بیماری آندمیک خوزستان محسوب میشود و در طول سال باید منتظر بروز این بیماری باشیم اما بیشترین احتمال بروز این بیماری در دو فصل بهار و پاییز است.
خطر بیماریهای ویروسی در فصل پاییز
وی با اشاره به آغاز پیک پاییزه التور ادامه داد: با قرار گرفتن در پیک «التور»، با توجه به اینکه وبا یکی از بیماریهای اسهالی است، نمونهگیری و مراقبتهای بیماریهای اسهالی انجام میشود.
بختیارینیا بیان کرد: فراز و فرود در ابتلا به وبا طبیعی است و این موضوع به عوامل زیادی وابسته است. سال گذشته با وجود اینکه بیش از ۱۶ هزار و ۶۰۰ آزمایش از موارد اسهالی انجام شد، موردی از ابتلا به التور در خوزستان نداشتیم، این در حالی است که در سال قبل از آن مواردی از ابتلا به وبا گزارش شد که این موارد مربوط به ساکنان خوزستان نبود و مسافرانی بودند که از استانهای دیگر آمده بودند و اقدامات لازم برای آنها انجام شد.
وی با بیان اینکه التور یک بیماری منتقله از آب و غذا محسوب میشود، افزود: در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای واگیر، علاوه بر اقداماتی که باید توسط دستگاههای دیگر انجام شود، خودمراقبتی مردم در برابر بیماریها نیز بسیار مهم است.
رعایت پروتکلهای بهداشتی الزامی است
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به اینکه اغلب عوامل عفونی مسبب بروز اسهال، از طریق آلوده شدن دست به مواد مدفوعی حاوی عوامل بیماریزا بروز پیدا میکنند، بیان کرد: همیشه و به ویژه در فصل پیک التور، مردم باید به ویژه قبل از مصرف غذا و پس از استفاده از سرویس بهداشتی، دستهای خود را به مدت ۳۰ ثانیه با آب و صابون شستوشو دهند و علاوه بر این، باید از توالتهای بهداشتی استفاده شود. وی عنوان کرد: همچنین از مصرف آب مشکوک یا آبی که منبع آن دقیق مشخص نیست، پرهیز شود و در صورت نیاز، آب ابتدا جوشیده و سپس مصرف شود.
بختیارینیا گفت: همکاران ما در همه نقاط، کیفیت آب آشامیدنی در شبکه توزیع را به صورت مستمر بررسی میکنند و هر جا دچار مشکل باشد، بلافاصله مداخله و پیگیری انجام میشود
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: در صورت بروز اسهال، به نزدیکترین مرکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند تا بر اساس شدت علائم، اقدامات لازم برای آنها انجام و نمونهگیری نیز به صورت رایگان انجام شود تا در صورت شناسایی مورد ابتلا به التور، کارهای پیشگیرانه برای جلوگیری از بروز اپیدمی انجام شود.
آموزش آداب بهداشتی به کودکان و نوجوانان
وی عنوان کرد: در فصل پاییز عفونتهای ویروسی بهراحتی قابلانتقال هستند، شیوع سرماخوردگی و بیماریهای تنفسی از بیماریهای ویروسی است که برای کاهش انتقال و افزایش این بیماری، توجه به پروتکلهای بهداشتی ضروری است.
بختیارینیا ادامه داد: یکی از عوامل مهم و مؤثر در شیوع سرماخوردگی و سایر بیماریهای تنفسی، تجمع افراد در زیر یک سقف است. برای به حداقل رساندن خطر انتقال بیماریهای تنفسی شایع، باید تهویه فضاهای سربسته مورد توجه قرار گیرد و در و پنجرهها در فواصل معینی باز شوند تا تهویه هوا بهخوبی انجام شود.
وی بیان کرد: والدین، مربیان و معلمان برای حفظ سلامت کودکان و نوجوانان توجه به آداب بهداشتی و خودمراقبتی را به دانشآموزان بیاموزند. کودکان و نوجوانان در سنین مدرسه و مهدکودک باید بیاموزند هنگام عطسه و سرفه به طور صحیح جلوی دهان و بینی خود را بپوشانند و از وسایل شخصی خود استفاده کنند.
معاونت مرکز بهداشت خوزستان اضافه کرد: از والدین و مسئولان مدارس درخواست میشود به علائم بیماریها حساس باشند و اگر دانشآموز یا کارکنان مدرسه علائمی مانند تب، سرفه و عطسه دارند در منزل استراحت کنند تا از شیوع بیماری جلوگیری شود.
لزوم استفاده از ماسک و شستن مکرر دستها
وی عنوان کرد: فرد بیمار برای جلوگیری از انتقال ویروس به دیگران حتماً باید از ماسک مناسب به شیوه صحیح استفاده کند. شستن صحیح دستها برای پیشگیری از بیماریهای ویروسی، میکروبی و انگلی ضروری است.
بختیاری نیا آموزش بهداشت فردی به دانشآموزان را یکی از مهمترین ارکان سلامت در طول دوره تحصیلی دانست و افزود: از خانوادهها درخواست میشود بهسلامت جسمی و بهداشت روانی فرزندان خود توجه کنند.
وی بیان کرد: توصیه اکید میکنیم افرادی که علائم سرماخوردگی دارند. حتماً از ماسک استفاده کنند تا دیگران را مبتلا نکنند و در صورت امکان اگر در جاهای شلوغکار میکنند، دو سه روز در منزل استراحت کنند. با این کار هم به بهبود خودشان کمک میکنند و هم باعث میشوند که دیگران یکباره گرفتار نشوند.
بختیارینیا افزود: اگر سرماخوردگی و علائم آن بیشتر از دو سه روز طول کشید، تب و درد عضلانی شدید بود یا بیماری شدت زیادی داشت بهخصوص در مورد سالمندان حتماً باید به پزشک مراجعه شود. جدا توصیه میکنیم از مصرف دارو و آنتیبیوتیکها به جز برخی مسکنها یا قرص سرماخوردگی معمولی که دم دست همه است خودداری شود تا دچار عوارض بیماری نشوند.
این مقام مسئول ادامه داد: صرفنظر از نوع بیماری و علائم آن، چه سرماخوردگی معمولی، کرونا یا آنفلوانزا اگر علائم بیماری شدید بود یا بیش از دو یا سه روز طول کشید باید به پزشک مراجعه شود و نیازی نیست که فرد خودش تشخیص دهد که کروناست یا آنفلوانزا یا سرماخوردگی معمولی بهخصوص که نوع بیماری تفاوتی در پیامد بیماری ندارد.
اقدامات لازم در صورت بروز علائم سرماخوردگی یا اسهال
این متخصص ویروسشناسی بیان کرد: رینوویروسها عامل ۵۰ درصد موارد سرماخوردگی در فصل پاییز هستند که در همه گروههای سنی موجب ایجاد سرماخوردگی یا علائمی مانند احساس ناخوشی، گلودرد، تب، آبریزش بینی، سرفه و عطسه میشود و درمان آن بهصورت علامتی است.
وی عنوان کرد: شستشوی دست با آب و صابون بهصورت مکرر، ضدعفونی کردن سطوح، دوری از افراد علائمدار، پوشاندن دهان و بینی با ماسک بهخصوص در فضای بسته و تزریق واکسن آنفلوانزا و کووید - ۱۹ از راههای پیشگیری از این بیماریها هستند.
معاون بهداشت خوزستان تصریح کرد: التور «وبا» بیماری آندمیک خوزستان محسوب میشود و در طول سال باید منتظر بروز این بیماری باشیم؛ اما بیشترین احتمال بروز این بیماری در دو فصل بهار و پاییز است.
وی با اشاره به آغاز پیک پاییزه التور افزود: با قرارگرفتن در پیک این بیماری، با توجه به اینکه وبا یکی از بیماریهای اسهالی است، نمونهگیری و مراقبتهای بیماریهای اسهالی انجام میشود.
بختیارینیا بیان کرد: فرازوفرود در ابتلا به وبا طبیعی است و این موضوع به عوامل زیادی وابسته است. سال گذشته باوجود اینکه بیش از ۱۶ هزار و ۶۰۰ آزمایش از موارد اسهالی انجام شد، موردی از ابتلا به التور در خوزستان نداشتیم، این در حالی است که در سال قبل از آن مواردی از ابتلا به وبا گزارش شد که این موارد مربوط به ساکنان خوزستان نبود و مسافرانی بودند که از استانهای دیگر آمده بودند و اقدامات لازم برای آنها انجام شد.
پیشگیری از وبا: رعایت نکات بهداشتی در مصرف آب و غذا
وی با بیان اینکه التور یک بیماری منتقله از آب و غذا محسوب میشود، افزود: در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای واگیر، علاوه بر اقداماتی که باید توسط دستگاههای دیگر انجام شود، خودمراقبتی مردم در برابر بیماریها نیز بسیار مهم است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز با اشاره به اینکه اغلب عوامل عفونی مسبب بروز اسهال، از طریق آلودهشدن دست به مواد مدفوعی حاوی عوامل بیماریزا بروز پیدا میکنند، بیان کرد: همیشه و بهویژه در فصل پیک التور، مردم باید بهویژه قبل از مصرف غذا و پس از استفاده از سرویس بهداشتی، دستهای خود را به مدت ۳۰ ثانیه با آب و صابون شستوشو دهند و علاوه بر این، باید از توالتهای بهداشتی استفاده شود.
وی عنوان کرد: همچنین از مصرف آب مشکوک یا آبی که منبع آن دقیق مشخص نیست، پرهیز شود و در صورت نیاز، آب ابتدا جوشیده و سپس مصرف شود.
بختیارینیا گفت: همکاران ما در همه نقاط، کیفیت آب آشامیدنی در شبکه توزیع را بهصورت مستمر بررسی میکنند و هر جا دچار مشکل باشد، بلافاصله مداخله و پیگیری انجام میشود.
وی افزود: باید منابع غذایی سالم از جاهای معتبر و بهداشتی تهیه شود و از تهیه غذا از دستفروشان و دورهگردها پرهیز شود. حتماً غذا گرم مصرف شود. سبزیجات نیز باید بهخوبی شستوشو، انگل زدایی و ضدعفونی شوند و سپس مصرف شوند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز گفت: در صورت بروز اسهال، باید دقت شود که هر اسهالی به آنتیبیوتیک نیاز ندارد و باید از خوددرمانی پرهیز شود. این افراد به نزدیکترین مرکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند تا بر اساس شدت علائم، اقدامات لازم برای آنها انجام و نمونهگیری نیز بهصورت رایگان انجام شود تا در صورت شناسایی مورد ابتلا به التور، کارهای پیشگیرانه برای جلوگیری از بروز اپیدمی انجام شود.
انتهای خبر/