حالت تاریک
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن رهیاب نیوز | rahyabnews.com هستید؟
خوزستان در حصار آلودگی هوا
«رهیاب» گزارش می‌دهد؛

خوزستان در حصار آلودگی هوا

باز هم سرما و قصه تکراری هوا و پیامدهای زیانبار آن؛ باز هم توصیه‌ها و راهکارهایی موقت که همچنان خوزستان را در حصار آلودگی هوا گرفتار کرده است.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «رهیاب»؛ خوزستان سال‌هاست که در حصار آلودگی هوا گرفتار شده و  آسمانی که باید درخشش آفتاب و حق طبیعی نفس کشیدن را به ساکنانش هدیه دهد، حالا بیشتر روزهای سال زیر پرده‌ای از غبار و آلاینده‌ها پنهان شده است. این معضل نه‌تنها چهره زیبای شهرها را دگرگون کرده بلکه سلامت میلیون‌ها شهروند را به خطر انداخته و زندگی روزمره آنان را مختل کرده است.

افزون بر این، آلودگی هوا بر اقتصاد، بهره‌وری نیروی کار و حتی وضعیت روانی شهروندان نیز اثرگذار است.

آلودگی هوای اهواز و برخی از شهرهای خوزستان سال‌هاست که به‌عنوان چالشی بزرگ تیتر اخبار کشور شده و ذهن بسیاری از صاحب‌نظران را با هدف ارائه راهکارهای مؤثر برای مقابله با آن به خود مشغول کرده البته برای مقابله با این چالش بسیار گفته و نوشته شده است اما با این همه، به تازگی، شاهد انتشار یک آمار معنادار و نگران‌کننده در مور آلودگی هوای خوزستان بوده‌ایم. 

 در روزهای اخیر و در همین آغاز فصل سرما در چندین نوبت شاهد تعطیلی مدارس و البته اعلام هشدارهای جدی به طیف های مختلف جمعیتی ساکن خوزستان به ویژه سالخوردگان و افرادی که با بیماری‌های قلبی دست و پنجه نرم می‌کنند مواجه بوده‌ایم. 

اگرچه این روزها آلودگی هوا فقط مختص خوزستان نیست اما این چالش در این استان محصول رویه‌های غلط صنایعی است که جریان حکمرانی کشورمان با آن همراه است، سال‌هاست که صاحب نظران هشدار می‌دهند نباید به مشکلات اجازه داد تا ماهیتی فرسایشی و انباشتی را به خود بگیرند.

 با این همه، چه در اقتصاد و چه در حوزه مسائل اجتماعی و دیگر حوزه‌ها، این مؤلفه مهم مورد بی توجهی قرار می‌گیرد و در نهایت کار را به جایی می‌رساند که حل مشکلات، به امری ناممکن تبدیل شود.

 مسئله آلودگی هوای شهرهای خوزستان به هیچ عنوان جدید نیست با این حال، چالش اصلی آنجایی است که این مشکل سال‌ها بدون ارائه هرگونه راه حل مؤثر و راهگشایی، ماهیت فرسایشی به خود گرفته و اکنون حل آن به هیچ عنوان ساده و کم هزینه نیست.

ابلاغ نسخه‌های زودگذر یا هشدار به متولیان آلایندگی

پس از چندین روز غیرحضوری شدن مدارس و‌ دانشگاه‌ها در پی آلودگی شدید خوزستان، شب گذشته کارگروه اضطرار آلودگی هوای استان با صدور اطلاعیه‌ای ضمن اعلام دایر بودن مدارس به صورت حضوری در روز شنبه، دستورالعمل‌های مربوط به رعایت الزامات زیست‌محیطی را به شهرداری‌ها و صنایع نفت و نیشکر ابلاغ کرد.

استانداری خوزستان اعلام کرد: بر اساس پیش‌بینی اداره‌کل هواشناسی مبنی بر ناپایداری هوا و افزایش سرعت باد و کاهش آلاینده‌های جوی؛ فعالیت تمامی مقاطع تحصیلی مدارس فردا شنبه مورخ ۲۴ آذرماه برقرار و کلیه کلاس‌های آموزشی به صورت حضوری برگزار می‌شود.

همچنین حسب تشکیل کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوا تصمیمات ذیل به منظور مدیریت و کاهش آلاینده جوی در هفته جاری اتخاذ شده است: 

 ۱- کلیه صنایع حوزه نفت مکلف به مدیریت مشعل‌سوزی، «فلرینگ» است.

  ۲-برداشت از مزارع نیشکر در قالب برداشت سبز صورت گرفته و از برداشت سیاه جلوگیری به عمل آید. 

۳-تمامی اورژانس های مراکز درمانی جهت ارائه خدمات بهداشتی به افراد نیازمند نسبت به ایجاد آمادگی های لازم اقدام کنند. 

۴-نیروهای انتظامی از تردد خودروهای دودزا و آلاینده در سطح شهرها ممانعت کنند. 

۵- سایر شهرداری‌ها نسبت به ایجاد گشت پسماند با هدف جلوگیری از آتش سوزی در مراکز دفن پسماند و زباله های رها شده در حاشیه شهرها اقدام کنند. 

۶-ادارات محیط زیست شهرستان‌ها نسبت به تشدید پایش‌های شبانه و میدانی در طول هفته جاری با هدف کنترل منابع آلاینده هوا اقدام کنند. 

۷- فرمانداران نظارت مستقیم بر روند انتشار آلاینده‌های صنایع، نفت، کشاورزی و پسماند‌سوزی خواهند داشت. 

کودکان قربانی آلودگی‌های اخیر خوزستان

همچنین رئیس بیمارستان کودکان ابوذر اهواز گفت: خانواده‌ها در صورت بروز هر گونه علائم تنفسی در کودکان، بدون تأخیر به این مرکز مراجعه کنند.

 دکتر محسن حسین‌زاده در جمع خبرنگاران اظهار کرد: با افزایش شدت آلودگی هوا در اهواز و شهرهای اطراف، مرکز آموزشی درمانی ابوذر شاهد افزایش چشمگیر مراجعه کودکان مبتلا به مشکلات تنفسی و حساسیت‌های ناشی از آلودگی بود.

 وی با اعلام آماده‌باش کامل کادر درمانی، گفت: تمامی بخش‌های بیمارستان، از جمله اورژانس و واحدهای پشتیبانی، در آماده‌باش کامل هستند. با توجه به پیش‌بینی شرایط اضطراری ناشی از آلودگی هوا، اقدامات لازم از جمله تامین تجهیزات پزشکی مانند اکسیژن و نبولایزرها انجام شده است.

رئیس بیمارستان کودکان ابوذر اهواز گفت: وضعیت تحت کنترل است و خدمات‌رسانی به کودکان بیمار بدون وقفه ادامه دارد. وی بیان کرد: خانواده‌ها در صورت بروز هر گونه علائم تنفسی در کودکان، بدون تاخیر به این مرکز مراجعه کنند؛ مرکز آموزشی درمانی ابوذر به عنوان مرکز تخصصی اطفال در منطقه، آمادگی کامل برای پذیرش بیماران و ارائه خدمات درمانی را دارد.

 پرسنل بیمارستان نیز با تلاشی شبانه‌روزی در حال ارائه خدمات به کودکان بیمار هستند و همه توان خود را برای پاسخگویی به این شرایط به کار گرفته‌اند.

آمار سرسام‌آور بیماران  آلودگی‌های اخیر 

باید یادآوری کرد در پی آلودگی هوا در چهار روز اخیر، ۳ هزار و ۳۵۴ نفر با مشکل تنفسی و قلبی به بیمارستان‌های تابعه دانشگاه مراجعه کرده‌اند.

 دکتر مسعود نشاطی گفت: از ۱۷ آذرماه، ۷۳۹ نفر، ۱۸ آذرماه ۸۸۶ نفر، ۱۹ آذرماه ۸۰۸ نفر و ۲۰ آذرماه ۹۲۱ بیمار با مشکلات تنفسی و قلبی به بیمارستان‌های تابعه دانشگاه مراجعه کرده‌اند.

مدیر امور بیماری‌ها و مراکز تشخیصی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: با توجه به استمرار آلودگی هوا شاهد رشد ۲۵ درصدی مراجعه‌ بیماران با مشکلات تنفسی و قلبی به مراکز درمانی در این روزها بوده‌ایم.

نشاطی یادآور شد: هفدهم آذرماه ۱۲۶ نفر از مراجعه‌کنندگان، هجدهم آذرماه ۶۸ نفر، نوزدهم آذرماه ۱۱۳ نفر و بیستم آذرماه ۱۰۷ نفر بستری و مابقی سرپایی درمان شدند.

آلودگی هوا در خوزستان، نتیجه عدم درک مفاهیم توسعه است. وزارتخانه‌های قدرتمندی چون نیرو، نفت و صنایع نیاز به تغییر نگاه خود در توسعه دارند، بخصوص در روزهایی که دنیا با درک خطر نابودی تمدن بشری با افزایش گازهای گلخانه‌ای پیگیر عدم وابستگی به سوخت‌های فسیلی است، اگر به حفظ سلامت مردم و پایداری این سرزمین ایمان داریم، چاره‌ای جز تغییر سیاست‌های کلان و کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی نیست.

انتهای خبر/ 

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر