حالت تاریک
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن رهیاب خبر | rahyabkhabar.ir هستید؟
هوای فرهنگی پاک‌سازی شود
یادداشت؛

هوای فرهنگی پاک‌سازی شود

مدرس حوزه علمیه در یادداشت خود نوشت: در عصر جنگ روایت‌ها، آن‌که روایت اول را بیان می‌کند، ذهن و دل مخاطب را تسخیر خواهد کرد؛ اما رسانه‌های داخلی ما با از دست دادن این موقعیت طلایی، عرصه را به رسانه‌های معاند واگذار کرده‌اند.

به گزارش خبرنگار شبکه اطّلاع‌رسانی «رهیاب»؛ میلاد امینی موحد در یادداشتی برای «رهیاب» نوشت: در روزگاری که بخش مهمی از مردم کشور، آگاهانه یا ناخودآگاه، منابع خبری خود را از رسانه‌های معاند دریافت می‌کنند، یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های ما، از دست دادن روایت اول در تحولات و بحران‌هاست. نمونه‌اش ماجرای اخیر بندرعباس است که بار دیگر نشان داد چقدر در انتقال روایت دقیق، سریع و معتبر دچار ضعف هستیم. رسانه ملی و خبرگزاری‌های داخلی به جای پیشتازی، اغلب عقب‌مانده و منفعل ظاهر می‌شوند.

یکی از ارکان اصلی قدرت رسانه، «اعتبار» آن است. مخاطب وقتی به رسانه‌ای اعتماد داشته باشد، تحلیل‌ها و خبرهای آن را می‌پذیرد. رسانه‌ای که اگر بگوید فردا تعطیل است، واقعاً تعطیل باشد و اگر از سفر رئیس‌جمهور خبر دهد، آن اتفاق بیفتد، در ذهن مردم اعتبار پیدا می‌کند. این اعتبار اما امروز به شدت آسیب دیده است، چرا که رسانه‌های بیگانه به صورت مستمر و متحد، بنیان‌های اعتماد به رسانه‌های داخلی ما را هدف قرار داده‌اند. از صداوسیما تا خبرگزاری‌ها، همه مورد هجمه‌اند تا مخاطب داخلی، به جای تکیه بر روایت ملی، به روایت‌های تحریف‌شده بیگانگان پناه ببرد.

ما در رسانه، با چالش‌های زیرساختی و فرهنگی متعددی روبه‌رو هستیم. رسانه‌هایمان فاقد پیوست فرهنگی مؤثر برای تثبیت هویت در ذهن مخاطب‌اند. به‌عنوان مثال، در برخی شبکه‌های خبری غربی، هنگام پخش خبر، آدرس شبکه اجتماعی گوینده نیز نمایش داده می‌شود تا مخاطب، ارتباطی شخصی و مستمر با آن رسانه برقرار کند. این پیوند، بخشی از همان فرآیند تثبیت «هویت رسانه‌ای» است که ما از آن غافلیم.

در «جنگ روایت‌ها» که مهم‌ترین صحنه نبرد امروز جهان است، ما اغلب روایت اول را از دست می‌دهیم و با فاصله و انفعال، مجبور به واکنش می‌شویم. هرجا روایت اول با ما نبوده، تردید و سردرگمی در میان مردم شکل گرفته است. باید روایت اول از زبان مقامات رسمی ما، با درنظر گرفتن ملاحظات امنیتی، ارائه شود و نه آنکه مردم، تحلیل مذاکرات کشور را از توییت‌های مقامات غربی پیگیری کنند.

نمونه‌های موفقی هم داشته‌ایم. در ماجرای «طوفان الاقصی» روایت اول با ما بود و توانستیم پیروز صحنه رسانه‌ای باشیم. اما در موضوعات بعدی، دوباره به انفعال افتادیم. به همین دلیل نیازمند سرمایه‌گذاری جدی در حوزه رسانه مقاومت، روایت‌سازی، تولید محتوا و امیدآفرینی هستیم.

امروز دشمن از طریق رسانه، اتمسفری مسموم از یأس، ناامیدی و تحریف واقعیت‌ها ایجاد کرده است. این هوای آلوده‌ای است که مقام معظم رهبری هم بارها به آن اشاره داشته‌اند؛ فرهنگی تنیده‌شده در رسانه، که گاه روشن و حیات‌بخش و گاه مه‌آلود و غبارآلود است. رسانه‌های بیگانه با تمام توان، در حال تزریق حس شکست در جبهه مقاومت‌اند، در حالی که حقیقت میدانی چیز دیگری است. حضور قدرتمند در لبنان، تقویت لایه دوم حزب‌الله، و تربیت نیروهای مؤمن و آخرالزمانی در مسیر سیدالشهدا (ع)، همگی نشانه‌های پیشرفت‌اند، نه افول.

مردم باید این واقعیت‌ها را از زبان اصحاب رسانه داخلی بشنوند، نه با واسطه و تحریف‌شده. ما هنوز نتوانسته‌ایم واکسنی در برابر یأس رسانه‌ای دشمن بسازیم. بنابراین، مسئولیت اهل رسانه و اندیشمندان حوزه فرهنگ، بیش از پیش سنگین است. آن‌ها باید با تولید محتوای عمیق، هنرمندانه و منطبق با واقعیت میدان، ذهن و دل مردم را با حقیقت‌ها آشنا کنند و امید را در جان جامعه تزریق کنند.

نویسنده: میلاد امینی موحد، مدرس حوزه علمیه 

 

 

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!