حالت تاریک
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن رهیاب خبر | rahyabkhabar.ir هستید؟
آزادسازی خرمشهر معادلات جنگ را تغییر داد
رزمنده پیشکسوت حاضر در عملیات الی‌بیت‌المقدس:

آزادسازی خرمشهر معادلات جنگ را تغییر داد

مجید نصاری گفت: عملیات بیت‌المقدس نماد ایثار، شجاعت و همدلی ملت ایران بود که معادلات جنگ را به نفع جمهوری اسلامی تغییر داد.

سردار مجید نصاری در گفتگو با خبرنگار شبکه اطلاع‌رسانی «رهیاب»؛ اظهار کرد: عملیات بیت‌المقدس یادآور رشادت، ایثار و فداکاری مردان بزرگی است که با جان و مال خود، برای حفظ اسلام جان‌فشانی کردند و برگ زرینی در تاریخ ایران اسلامی رقم زدند.

وی افزود: عملیات بیت‌المقدس به‌منظور آزادسازی خرمشهر طراحی و اجرا شد. پیش از آن، سه عملیات مهم ثامن‌الائمه، طریق‌القدس و فتح‌المبین صورت گرفته بود. صدام به‌خوبی می‌دانست که چهارمین عملیات ایران تعیین‌کننده خواهد بود، به‌طوری‌که گفته بود اگر ایرانی‌ها خرمشهر را بگیرند، کلید بصره را به آن‌ها می‌دهم.

رزمنده پیشکسوت حاضر در عملیات الی‌بیت‌المقدس گفت: برای جلوگیری از سقوط خرمشهر، صدام اقدامات متعددی انجام داد. از جمله این اقدامات، استقرار لشکرهای زرهی و پیاده‌نظام در داخل و اطراف شهر، نصب میله‌های فلزی در مناطق عملیاتی، به‌کارگیری خودروهای سوخته برای ممانعت از عملیات هلی‌برد، و ایجاد خاکریز در محور جاده اهواز - خرمشهر بود.

وی بیان کرد: با بررسی‌های دقیق، فرماندهان ایرانی متوجه ضعف ارتش عراق در حاشیه رودخانه کارون شدند. عراقی‌ها تصور می‌کردند عبور از رودخانه غیرممکن است و تنها دو تیپ را در آن منطقه مستقر کرده بودند. اما نیروهای ایرانی با استفاده از قرارگاه‌های نصر و فتح از رودخانه عبور کردند و سرپل اولیه را ایجاد نمودند.

نصاری عنوان کرد: عملیات بیت‌المقدس با رمز «یا علی ابن‌ابی‌طالب» در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۱ آغاز شد و در چهار مرحله طراحی شده بود. در مرحله اول، نیروهای ایرانی موفق شدند بخشی از جاده اهواز – خرمشهر «از کیلومتر ۶۷ تا ۱۰۳» را آزاد کرده و مواضع خود را تثبیت کنند.

وی افزود: در مرحله دوم عملیات که در تاریخ ۱۶ اردیبهشت انجام شد، نیروهای ایرانی به‌جای حرکت مستقیم به سوی خرمشهر، مسیر مرز و مناطق طلائیه، شلمچه و پاسگاه زید را در پیش گرفتند. این موضوع ارتش عراق را دچار اشتباه کرد و باعث شد صدام تصور کند هدف ایران بصره است، نه خرمشهر؛ ازاین‌رو دستور عقب‌نشینی نیروهای مستقر در محور قرارگاه قدس را صادر کرد.

این رزمنده دفاع مقدس یادآور شد: در مرحله سوم عملیات که در ۱۹ اردیبهشت صورت گرفت، به‌دلیل خستگی نیروها و شرایط سخت، ایران موفق نشد عقبه دشمن را به‌طور کامل مسدود کند. اما ده روز بعد، مرحله نهایی عملیات با سه محور عملیاتی از سمت شلمچه، پل نو و خرمشهر آغاز شد.

 

وی ادامه داد: با پیشروی نیروهای ایرانی، راه ارتباطی نیروهای بعثی از خرمشهر به سمت شلمچه و بصره بسته شد. بسیاری از نیروهای عراقی که در خرمشهر محاصره شده بودند، تلاش کردند با استفاده از هلیکوپتر یا شنا در رودخانه اروند از شهر بگریزند. برخی حتی از کلمن آب به‌عنوان جلیقه نجات استفاده کردند تا خود را به ساحل برسانند.

نصاری خاطرنشان کرد: در نهایت، در سوم خرداد ۱۳۶۱، رزمندگان اسلام وارد خرمشهر شدند و این شهر پس از ۵۷۸ روز اشغال، آزاد شد. در این عملیات ۵۴۰۰ کیلومتر از اراضی اشغالی آزاد، ۱۹ هزار نفر از نیروهای دشمن اسیر، و بیش از ۱۶ هزار نفر از آنان کشته یا زخمی شدند.

وی تصریح کرد: آزادسازی خرمشهر واکنش‌های داخلی و بین‌المللی گسترده‌ای در پی داشت. حضرت امام خمینی (ره) فرمودند: «خرمشهر را خدا آزاد کرد»، تا رزمندگان دچار غرور نشوند. تحلیلگران بین‌المللی از قدرت نظامی ایران شگفت‌زده شدند، زیرا جمهوری اسلامی طی پنج ماه با چهار عملیات بزرگ، توانست معادلات جنگ را تغییر دهد.

این رزمنده پیشکسوت در پایان گفت: یاد شهدا هیچ‌گاه از ذهن مردم پاک نمی‌شود. ما هرچه داریم از برکت خون پاک شهیدان است. آنان جان دادند تا ما با افتخار زندگی کنیم؛ از نفس افتادند تا ما از نفس نیفتیم.

انتهای خبر/

 

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!